De Amsterdamse Wijnclub is opgericht door fervente wijn(spijs)proevers, wijnprofessionals en vinologen die graag regelmatig met elkaar wijn proeven. De club is bedoeld voor iedere nieuwsgierige wijnenthousiasteling die meer van wijn wil weten.
De maandelijkse bijeenkomsten hebben wisselende, specifieke thema’s, en worden georganiseerd door de leden zelf. Beurtelings houden leden een inleiding over een wijnonderwerp, presenteren wijnen en leiden de proeverij.
Beginnende wijnliefhebbers leren door te luisteren, vragen te stellen en veel te proeven; leden met meer wijnkennis bekwamen zich in research, presentaties geven en proeverijen leiden. Op uitnodiging kunnen ook gastsprekers een proeverij verzorgen.
De Amsterdamse Wijnclub is een niet-commerciële vereniging: educatie, dat wil zeggen: van elkaar leren, staat centraal.
Het bestuur van De Amsterdamse Wijnclub bestaat uit:
Mark Mok (voorzitter), Paul van Rutte (secretaris), Arent Wilde (penningmeester), Jeroen Meijer (media).
Inschrijven of reageren? ga naar: https://wijnclubamsterdam.wordpress.com/contact/ of stuur een email naar: [email protected]
Tenslotte als laatste tip van dit onderwerp geef ik je nog 10 wijn-spijs combinaties om je lunch of avondeten nog beter te laten smaken!
Voorgerechten:
Guacamole; Californische Chardonnay, Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, droge Muscat of Sherry.
Gerookte zalm; Fino Sherry (Manzanilla), Condrieu, Pinot Gris, Chablis (Grand Cru), Pouilly-Fumé, vintage Champagne.
Visgerechten:
Mosselen; Muscadet sur Lie, Premier Cru Chablis, Chardonnay (ZONDER houtrijping).
Tajine met couscous; krachtige witte wijn en niet te eikig dus bijv. een Viognier, Albarino.
Vlees, Gevogelte:
Kalfsvlees gebraden; Rioja Reserva, Duitse- of Australische Riesling, Vouvray, Pinot Gris.
Ossobuco; tanninearme, soepele rode wijn, Dolcetto d’Alba, Pinot Noir, droge Italiaanse witte zoals Soave.
Vegetarische gerechten:
Gegrilde mediterrane groenteschotels; Brouilly, Barbera, Tempranillo of Shiraz.
Ratatouille; krachtige jonge rode wijn, Chianti, Nieuw-Zeelandse Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Tempranillo, Gigondaas, Coteaux du Languedoc.
Nagerechten:
Cheesecake; zoete witte wijn, Vouvray, Vin Santo, Moscato d’Asti.
Crème Brûlée; Sauternes, Beerenauslese (Rijn), beste Madeira, Tokaji Aszú.
Heb je nog advies nodig, aarzel niet om mij te mailen of te bellen.
Is dit herkenbaar voor iemand? je koopt een wijn en als de wijn op is gooi je de fles meestal in de glasbak. de wijn was wel of niet lekker maar je weet niet meer welke wijn het is, laat staan dat je weet hoe het etiket eruit zag. Vroeger gebeurde mij dat heel vaak. Ik kreeg een tip van mijn wijndocent. hij had destijds een boekje (een klein telefoonboekje van A t/m Z) en schreef elke keer als hij een wijn gedronken had, de naam van de wijn, de druivensoort(en), de herkomst en het jaartal op. Dus als de wijn bijv. uit de Médoc kwam, dan zette hij dat bij de letter M in het boekje. Ook als de wijn niet lekker was, dan schreef hij dat op, om te voorkomen dat hij diezelfde wijn weer zou aanschaffen. Ik ging nog een stapje verder en schreef er ook bij bij welk gerecht ik de wijn dronk. Echt super handig!! Dat boekje heb ik nog steeds, alleen tegenwoordig zet ik het in mijn smartphone en maak gelijk een foto van het etiket.
Dit is ook een manier om etiketten te onthouden en te weten waar ze vandaan komen. Bovendien bouw je zo een soort wijnbibliotheek op en zal je bijna nooit meer die wijn kopen die je destijds niet lekker vond.
Probeer het maar eens en je zal zien dat het je heel veel gepieker en tijd gaat schelen om de juiste wijn(en) te kiezen.
Heb je nog advies nodig, aarzel niet om mij te mailen of te bellen.
Iedereen heeft dat wel eens; je hebt eters thuis en je weet nooit of je de volgende fles die je open maakt wel helemaal op gaat.
Tip om NOOIT te doen met een opengemaakte fles waar nog wijn inzit: ga hem niet vacuum trekken met zo’n vacuum-pomp!! Ten eerste helpt dat niet om de wijn langer goed te houden en ten tweede bereik je ermee dat je alle aroma’s die in de wijn zit eruit trekt met zo’n vacuum-pomp. Je zal zien dat de wijn meestal een flauwe, aroma- geur- en smaakloze substantie is geworden.
Het beste wat je kan doen is natuurlijk de fles leegdrinken op dezelfde avond, al is het als de gasten weer vertrokken zijn en je nog even na geniet met je partner van de avond en de wijn. Wanneer je daar geen zin meer in hebt of je zit al zo erg vol van alles, doe dan dezelfde kurk terug in de fles en zet de fles op een koele (donkere) plek. Witte- en Rosé wijn terug in de koelkast en rode wijn eruit laten. Hoeft ook niet meer te liggen, want dat heeft overigens geen zin meer. Dan kan je de wijn vaak nog best enkele dagen bewaren, al zal dat voor de meeste wijnliefhebbers niet van toepassing zijn, daar het restant de volgende dag meestal al op word gedronken.
Heb je nog advies nodig, aarzel niet om mij te mailen of te bellen.
Wijn komt beter tot zijn recht als je de wijn laat ademen. Dit geldt voor rode wijn en ook voor witte wijn. Rode wijnen worden soepeler en evenwichtiger door het laten ademen van de wijn. De fles heeft lange tijd dicht gezeten en er is een muf vacuüm ontstaan tussen de kurk (of ander afsluitmiddel) en het edele rode vocht.
De wijn kan zich ontdoen door wat onaangename geurtjes, en de tannines kunnen zich in die tijd ook wat afronden. Ook kunnen eventuele zuren in de wijn wat vrijkomen. Minimaal een uur van tevoren openen is eerder regel dan uitzondering.
Jonge rode wijnen zijn ook gebaat bij karafferen.
Let op!! karafferen is niet decanteren!!
Karafferen is het overschenken van rode wijn in een karaf of eventueel in een andere (schone) fles, hierdoor krijgt de rode wijn meer lucht en kan de wijn nog effectiever zijn tannines en zuren iets afbouwen. De geur van de wijn is meer open en hierdoor kan je gewoon beter van je wijn genieten. De wijn wordt daardoor nog lekkerder.
Heb je nog advies nodig, aarzel niet om mij te mailen of te bellen.
Een ervaren wijndrinker heeft vaak gelijk al door wanneer een wijn niet meer goed is. De vraag is, hoe weten ze dat? Nou, dit vergt enige oefening en op deze 3 punten moet je letten: de kleur, de geur en de smaak.
De kleur; De wijn begint bruin te worden en veranderd van kleur.
Wanneer de wijn bruin kleurt, zoals een appel, dan is de wijn blootgesteld aan zuurstof. Terwijl het bruiner worden van de wijn zelf, geen slecht iets is (er zijn fantastische ‘tawny’ gekleurde wijnen) zal dit je wel vertellen hoeveel oxidatie er in de wijn heeft plaats gevonden.
De wijn heeft kleine bubbels.
De bubbels komen van een tweede ‘ongeplande’ gisting in de fles. Ja, je hebt zojuist een mousserende wijn gemaakt! Helaas zal het niet zo lekker smaken als een echte mousserende wijn, het zal een vreemde zure smaak hebben.
De geur; Hoe ruikt slechte wijn?
Het tweede punt waar je op moet letten is de geur. Er zijn 2 verschillende redenen om er achter te komen wanneer wijnen hun beste tijd gehad hebben
– Een wijn die een wijnfout heeft. Ongeveer 1 van de 75 flessen is gewoon ‘fout’
– Een wijn die te lang open heeft gestaan
Een wijn die zijn beste tijd heeft gehad doordat de fles te lang open heeft gestaan, heeft een schurende en scherpe geur. De wijn zal medicinale aroma’s hebben, die te vergelijken zijn met: nagellak remover, azijn of thinner. Deze geuren komen voort uit een chemische reactie van de wijn, die bloot gesteld is aan warmte en zuurstof, waardoor bacteriën groeien die azijnzuren produceren.
De smaak; Hoe zal het smaken?
Een ‘slechte’ wijn proeven kan geen kwaad, maar het is niet echt een goed idee om deze wijn op te drinken. Wanneer de wijn te lang open heeft gestaan, zal de wijn een scherpe, zure smaak hebben. Een goed voorbeeld hiervan is azijn. Dit veroorzaakt een branderig gevoel in je neus, net zoals bijvoorbeeld mierikswortel. Daarnaast zal het ook vaak een gekaramelliseerde appelmoesachtige (Sherry) smaak hebben, veroorzaakt door oxidatie.
Heb je nog advies nodig, aarzel niet om mij te mailen of te bellen.
Over het algemeen zijn er twee vuistregels waar men doorgaans aan vast dient te houden als het gaat om het serveren van wijn, namelijk:
1. Drink rode wijn bij vlees en witte wijn bij gevogelte en vis.
2. Vergeet regel 1 en combineer iedere wijn met ieder gerecht naar je eigen smaak.
Maar verder geldt over het algemeen:
– Oudere wijnen worden vanwege hun vaak uitgesproken smaak meestal niet voor jongere wijnen gedronken.
– Een rode Bourgogne wordt niet voor een rode Bordeaux geschonken.
– Een witte Bourgogne wordt juist vóór een witte Bordeaux geschonken.
– Het gezegde “Bier na wijn geeft venijn” is niet uit de lucht gegrepen.
– Dat het aan te raden is om dezelfde wijn te schenken die eventueel in (een van) de gerechten verwerkt is.
en verder;
– Pak je een wijnglas altijd op bij de steel om te voorkomen dat de wijn in het glas door je hand verwarmd wordt.
– Is het zeker de moeite waard om voor het drinken eens naar de kleur van je wijn te kijken.
– Is het niet netjes om een cadeau gekregen fles direct te openen en te nuttigen.
– Is het wel netjes om je glas tussen de slokken weer neer te zetten en dus niet constant met je wijnglas in je handen te blijven staan / zitten.
Zomaar enkele tips die je misschien wel of niet al wist.
Heb je nog advies nodig, aarzel niet om mij te mailen of te bellen.
Een wijn is namelijk op z’n best en op haar lekkerst bij de juiste temperatuur en uit het juiste glas. Rode wijn drink je net iets kouder dan kamertemperatuur (ca. 16 graden Celsius). Wit en Rosé drink je gekoeld, maar niet direct uit de koelkast. Te koud proef je bijna niks van de wijn. Als je hem een tijdje laat staan (een minuutje of tien) tot hij een graad of 8 tot 10 (Rosé) of zelfs 10 tot 12 (Wit) is, proef je meer en is hij veel beter en lekkerder. Het juiste glas is weer een beetje persoonlijk, maar in de regel: hoe groter het glas, hoe meer lucht bij de wijn kan komen en hoe lekkerder of beter hij is. Dit geldt overigens niet voor mousserende wijn. Om de bubbeltjes zo lang mogelijk in de wijn te houden drink je deze wijn juist uit een smal, hoog glas (flute). En dan nog al dat gedoe rond proeven: walsen, ruiken, nippen en door de mond laten gaan? Laat dat maar over aan mensen die dat echt willen. Voor de gewone wijndrinker is gewoon drinken en genieten genoeg.
Heb je nog advies nodig, aarzel niet om mij te mailen of te bellen.