Tip 3: Hoe weet je wanneer wijn niet meer te drinken is?

Een ervaren wijndrinker heeft vaak gelijk al door wanneer een wijn niet meer goed is. De vraag is, hoe weten ze dat? Nou, dit vergt enige oefening en op deze 3 punten moet je letten: de kleur, de geur en de smaak.

De kleur; De wijn begint bruin te worden en veranderd van kleur.
Wanneer de wijn bruin kleurt, zoals een appel, dan is de wijn blootgesteld aan zuurstof. Terwijl het bruiner worden van de wijn zelf, geen slecht iets is (er zijn fantastische ‘tawny’ gekleurde wijnen) zal dit je wel vertellen hoeveel oxidatie er in de wijn heeft plaats gevonden.
De wijn heeft kleine bubbels.
De bubbels komen van een tweede ‘ongeplande’ gisting in de fles. Ja, je hebt zojuist een mousserende wijn gemaakt! Helaas zal het niet zo lekker smaken als een echte mousserende wijn, het zal een vreemde zure smaak hebben.

De geur; Hoe ruikt slechte wijn?
Het tweede punt waar je op moet letten is de geur. Er zijn 2 verschillende redenen om er achter te komen wanneer wijnen hun beste tijd gehad hebben
– Een wijn die een wijnfout heeft. Ongeveer 1 van de 75 flessen is gewoon ‘fout’
– Een wijn die te lang open heeft gestaan
Een wijn die zijn beste tijd heeft gehad doordat de fles te lang open heeft gestaan, heeft een schurende en scherpe geur. De wijn zal medicinale aroma’s hebben, die te vergelijken zijn met: nagellak remover, azijn of thinner. Deze geuren komen voort uit een chemische reactie van de wijn, die bloot gesteld is aan warmte en zuurstof, waardoor bacteriën groeien die azijnzuren produceren.

De smaak; Hoe zal het smaken?
Een ‘slechte’ wijn proeven kan geen kwaad, maar het is niet echt een goed idee om deze wijn op te drinken. Wanneer de wijn te lang open heeft gestaan, zal de wijn een scherpe, zure smaak hebben. Een goed voorbeeld hiervan is azijn. Dit veroorzaakt een branderig gevoel in je neus, net zoals bijvoorbeeld mierikswortel. Daarnaast zal het ook vaak een gekaramelliseerde appelmoesachtige (Sherry) smaak hebben, veroorzaakt door oxidatie.

Heb je nog advies nodig, aarzel niet om mij te mailen of te bellen.

Verrassende Wijnen

Persoonlijke levering
Van wijnhuis tot uw voordeur
Bestel nu, betaal later
Uniek in Nederland
Groothandel voor Horeca
Wijn-spijsadvies
Niet goed? Andere fles!

Bekijk alle wijnen

Oók zakelijk

Groothandel voor Horeca
Levering aan bedrijven

Ontdek deze verrassende wijnen

Leveringscondities
Alle vermelde prijzen zijn per fles, inclusief 21 % BTW
Met dit assortimentsoverzicht is gepoogd u een zo groot mogelijke garantie te geven wat betreft continuïteit. Externe factoren kunnen echter leiden tot wijzigingen in prijs en oogstjaar.
Geleverde goederen zijn eerst na volledige betaling van de factuur eigendom van de koper. Tot dat moment blijven de goederen eigendom van Mok Wijnen.
Van eventuele schade of onvolledigheid dient bij aflevering direct melding te worden gemaakt.

Aanbiedingen en nieuws?

    Wijnrek (0)

    De juiste wijn gevonden? Voeg hem toe aan je wijnrek.
    Totaal: 0.00
    * Je hoeft niet direct af te rekenen. De factuur volgt na de bestelling per e-mail.
    Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.